Po dwumiesięcznej przerwie wakacyjnej w Kole Nowogard wróciliśmy do cyklicznych co miesięcznych spotkań integracyjnych w Kole. W trakcie spotkania Zarząd Koła złożył informację o działaniach prowadzonych w okresie przerwy wakacyjnej od 03-06-2013 do 02-09-2013, na które złożyły się:
- Edukacja cukrzycowa w Długołęce w dniu 14-06-2013
- Ogólnopolska Noc Profilaktyki w Goleniowie w dniu 22-06-2013
- Edukacja cukrzycowa w Trzechlu w dniu 06-08-2013
- Odpust Parafialny przy kościele p.w. Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Nowogardzie w dniu 15-08-2013
- Badania przesiewowe w Nowogardzie podczas imprezy „Na Koplu” w dniu 17-08-2013.
- Trzy wyjazdy na basen w Kołobrzegu.
- Wykład kol. Eugeniusza Tworka na Spotkaniu Integracyjnym pszczelarzy Koła Wysoka Kamieńska i pszczelarzy niemieckich Meklemburgia-Pomorze Przednie – kraj związkowy we wschodnich Niemczech w dniu 17-08-2013 obejmujący tematy:
- „Etyczna sprzedaż naturalnych produktów pszczelich diabetykom.
- „Naturalne produkty pszczele w diecie diabetyka”.
W dalszej części spotkania omówione zostały zaplanowane na najbliższy czas działania Koła:
- Badania przesiewowe na „Harcowiadzie” w dniu 07-09-2013.
- Badania przesiewowe przy kościele Parafialnym p.w. Św. Rafała Kalinowskiego w Nowogardzie w dniu 21-09-2013.
- Udział członków Koła w XVII Ogólnopolskim Sympozjum Diabetologicznym „DIABETICA EXPO 2013 oraz w XI Ogólnopolskim Forum Profilaktyki i Leczenia Otyłości w Toruniu w dniach 20-21 września 2013.
- Gminne Obchody Światowego Dnia Walki z Cukrzycą w dniu 5 października 2013.
- Szkolenie Pielęgniarek w Kołobrzegu w dniach 12-13 października 2013.
- Wojewódzkie Obchody Światowego Dnia Walki z Cukrzycą w dniu 23 listopad 2013.
- III Edycja Nowogardzkiej Szkoły Cukrzycy od listopada 2013 do czerwca 2014.
Uczestnicy spotkania zostali zapoznani z uchwałą Zarządu Krajowego PSD zwiększającą od 01-01-2014 wysokość składki członkowskiej na 2 zł miesięcznie
Spotkanie zakończyło się złożeniem najserdeczniejszych życzeń kol. Marysi Kwiatkowskiej z podwójnej okazji urodzin i imienin przy pysznym poczęstunku przygotowanym przez solenizantkę.