Produkty końcowe zaawansowanej glikacji (AGE) są produkowane w większości tkanek wystawionych na działanie podniesionych poziomów cukru we krwi, a nawet tych, w których poziom jest prawidłowy, ale utrzymuje się przez wystarczająco długi czas.
- Produkty końcowe zaawansowanej glikacji wywołują stres oksydacyjny i stany zapalne oraz są odpowiedzialne za wiele uszkodzeń tkanek i zaburzeń u pacjentów z cukrzycą. Coraz częściej rozpoznaje się ich szkodliwe działanie również u osób nie cierpiących na cukrzycę.
- Rozpuszczalna w tłuszczu, pochodna tiaminy, substancja odżywcza – benfotiamina – blokuje trzy główne ścieżki biochemiczne, poprzez które podniesiony poziom cukru we krwi powoduje uszkodzenia tkanek – nie powodując żadnych efektów ubocznych.
- Benfotiamina może dotrzeć do tkanki pięć razy łatwiej, niż sama tiamina (witamina B1). Od wielu dziesięcioleci benfotiamina jest szeroko stosowana w Europie.
Badania laboratoryjne oraz te przeprowadzone na ludziach wykazały, że benfotiamina może zablokować rzeczywisty wpływ AGE na poziomie tkankowym oraz zapobiec ich potencjalnie śmiertelnym konsekwencjom zarówno u osób chorujących na cukrzycę jak i zdrowych.
Olga Dankiewicz