Nowości

Aktualne wiadomości: Spotkanie członków Koła Nowogard odbędzie się 07-05-2012 o godz. 16:00

więcej »

Artykuły 

Wyroby cukiernicze dla diabetyków

DiaLine- Wyroby cukiernicze dla diabetyków

Przegląd Piekarski i Cukierniczy maj 2010. W czerwcu br. rusza program opracowany przez
firmę Unifine F&BI oraz Polskie Stowarzyszenie Diabetyków, będący ukoronowaniem trwających od 4 lat rozmów i ustaleń. Dzięki niemu osoby chore na cukrzycę, a także ci, którzy z innych powodów są na diecie bezcukrowej, będą mogły jeść smaczne wyroby cukiernicze. Unifine Food & Bake Ingredients oferuje szeroką gamę produktów z linii SUCREA DiaLine przeznaczonych szczególnie
dla diabetyków. Komponenty te nie zawierają mono i disacharydów, tak więc mogą być bez obaw spożywane przez konsumentów chorych na cukrzycę oraz wszystkie osoby dbające o zdrowe odżywianie. Wszystkie komponenty są produkowane z najwyższej jakości składników i spełniają wymagania najwyższych standardów jakościowych. Są łatwe w przygotowaniu, cechuje je doskonały smak, a końcowy produkt długo zachowuje świeżość. W ofercie Unifine F&BI znajdują się wszystkie potrzebne komponenty do wyprodukowania słodkich wyrobów przeznaczonych dla diabetyków: mieszanki ciast, kremybudyniowe, polewy żelowe, stabilizatory do śmietany i wiele innych. Tak szeroki wybór sprawia, że oferta Unifine F&BI jest kompleksowa i zapewnia możliwość tworzenia
różnych rodzajów ciast. „Obecnie w Polsce uruchamiany jest projekt wdrożenia sześciu receptur na bazie komponentów DiaLine do produkcji w wybranych zakładach cukierniczych” – mówi Filip Kwiatkowski, kierujący firmą w Polsce. Partnerem w tym projekcie jest firma Ambasador 92, która zajmie się dostawą komponentów do cukierni, a patronem Polskie Stowarzyszenie Diabetyków.
Pierwszym etapem realizacji projektu było wybranie zakładów cukierniczych, które będą w sposób ściśle kontrolowany, na bazie określonych receptur i półproduktów DiaLine, wytwarzać wyroby cukiernicze nie zawierające cukru. Muszą to być firmy gotowe na dłuższą współpracę i świadome konieczności skrupulatnego przestrzegania receptur. Ich adresy będą dostępne w biuletynach i na stronie internetowej Stowarzyszenia. Punkty sprzedaży będą odpowiednio oznakowane, a każdy producent biorący udział w projekcie otrzyma stosowny certyfikat wydawany przez Polskie Stowarzyszenie Diabetyków. W cukierniach tych będą dostępne materiały (plakaty, ulotki) ze szczegółowymi informacjami na temat wartości odżywczych poszczególnych wyrobów. „Wśród chorych na cukrzycę jest duże zainteresowanie możliwością zakupu produktów cukierniczych nie zawierających cukru – mówi Andrzej Bauman, prezes Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków.
Zdajemy sobie sprawę, że będą to produkty droższe, bo i warunki ich wytwarzania muszą być szczególne. Warto podkreślić, że w Polsce jest ok. 2,5 mln osób chorych na cukrzycę. Jeśli doliczyć do tego rodziny chorych i osoby na diecie, to okazuje się, że mamy do czynienia z ogromnym rynkiem, liczącym ok. 10 mln osób, które czekają na takie produkty. Dla producentów jest to jednak
odpowiedzialność i zobowiązanie”.
W tej chwili dostępnych jest 6 receptur na gotowe ciasta, ale program zakłada rozwój. Firmy gotowe przystąpić do projektu muszą przejść odpowiednie przygotowania, być przeszkolone przez technologów i podpisać umowę. Początkowo sprzedaż ma się odbywać we własnych punktach. Potem wyroby będą wprowadzane do sanatoriów i hoteli. Rynek produktów bezcukrowych dla diabetyków ma duży potencjał, ale jest też szczególnie wymagający. Dobrze więc, że wprowadzenie
linii DiaLine zostało poprzedzone tak skrupulatnymi przygotowaniami. To dobrze wróży całemu przedsięwzięciu. P.K.
DiaLine – wyroby cukiernicze
dla diabetyków